Just another WordPress site

Sans-serif

Aa

Serif

Aa

Font size

+ -

Line height

+ -
Light
Dark
Sepia

Ce am invatat despre anxietate din cartea lui Seth Godin

Am inceput sa citesc carti de dezvoltare personala de la 16 ani. Aveam in casa carti scrise de Joseph Murphy  si mi-a placut modul logic in care explica puterea subconstientului si cum felul in care gandurile ne influenteaza viata de zi cu zi.

Urmatorul autor pe care l-am descoperit a fost ”Puterea prezentului” de Eckhart Tolle. Tin minte ca eram fascinata de ce scria acolo si o purtam cu mine peste tot. O citeam acasa, in autobuz, in statie… oriunde apucam. Mi s-a potrivit manusa in perioada aia, mai ales ca eu obisnuiesc sa gandesc foarte mult. Iar chestia asta, sa fii overthinking, te poate duce catre geniu sau catre nebunie. Am momente cand am niste revelatii incredibile si devin constienta la modul cel mai real cu putinta. Si momente cand imi creez niste scenarii pe care incep sa le cred si sunt la un pas de paranoia.

Asa ca am fost mereu ajutata si influentata de carti. Am ales sa ma inconjor de tot ce ma poate ajuta sa cersc, sa imi ating potentialul, sa traiesc cat mai autentic. Si sunt oameni care si-au dedicat intreaga cariera si poate chiar viata, sa ii ajute pe ceilalti. Ii admir din tot sufletul! Am citit datorita lor carti scrise atat de simplu si de frumos, si am realizat cat de complexa este lumea in care traim.

Societatea ne face sa credem ca lumea e rea. Inca din scoala, mereu sunt dati exemplu alti copii si usor usor ne indeparteaza unii de ceilalti. Mai ales acolo unde exista competitivitate. Sa nu spui niciodata tot ce stii, sa ai grija ca altul poate sa iti fure ideea/locul/jobul/painea de la gura. S-au inradacintat genul acesta de ”povesti” si ajungem sa credem ca daca cineva e bun cu noi atunci cu siguranta are vreun interes. Mi se intampla uneori chestia asta. Si mi se intampla si sa se uite lumea suspicios la mine cand sunt foarte calda, cum imi vine mie sa fiu in mod normal.

Nah. Si apoi pun mana pe o carte unde din primele pagini descoperi ca autorul descrie cu usurinta desper cum sunt oamenii in realitate, despre cum sa ne simtim mai bine, despre viata si despre univers. Ofera totul si nu iti cere nimic la schimb. Tanaaa! Ce usor si ce natural curg cuvintele constructive. :)

Sunt multe carti care mi-au facut viata mai frumoasa. Care mi-au deschis mintea si ochii.

Si ca in orice relatie interumana, sunt autori cu care am avut chimie din start, si altii care spuneau lucruri faine dar cu care nu ma ”intelegeam” bine. Mie imi plac argumentele, relaxarea, tonul pozitiv, viata traita cu pasiune si iubire. Si simt asta imediat in “vocea” autorului.

Anul acesta de ziua mea am primit cartea ”Linchpin” scrisa de Seth Godin. A fost cadou de la Florin care ma innebuneste de ani de zile cu acest autor!

Cartea asta este scrisa exact pe sufletul meu! Si abordeaza subiecte cu care eu ma lupt dintotdeauna. Doar ca el le pune intr-o lumina buna, acolo unde societatatea de obicei le considera slabiciuni sau ”prostii”.

Anxietatea. 

Da, story of my life. Pe mine Seth Godin m-a cucerit cu felul in care vorbeste despre anxietate. Va jur ca atunci cand am ajuns la capitolul acela, am crezut ca omul asta ma cunoaste. Ca poate a vorbit Florin cu el si l-a rugat sa scrie un capitol pentru mine… ca mi-ar salva viata etc. :))) (apropo de paranoia)

M-a descris pe MINE, in cateva pagini, pur si simplu. Iar asta inseamna un singur lucru: Nu sunt singura.

Anxietatea te face sa te simti singur, ai impresia ca nimeni nu are grijile pe care tu le ai. Si asta face sa le duci mai greu. E reconfortant sa vezi ca toti avem anxietate la un nivel mai mic sau mai mare. Si sa descoperi mecanismul din spate.

Acum sa va zic ce zice Seth Godin despre anxietate.

  1. Anxietatea este o teama care se naste din teama si nu inseamna nimic
  2. Anxietatea este o constructie interna ce nu are nicio legatura cu lumea exterioara
  3. Anxietatea nu ne protejeaza de pericol, ci doar ne impiedica sa facem lucruri extraordinare

Ok, ok, dar ce să facem?

Seth zice ca exista doua moduri prin care putem fata face anxietatii. In carte da si un exemplu care mie mi s-a parut amuzant pentru ca m-am regasit 100% acolo.

Stati in pat si nu stiti daca ati lasat lumina aprinsa la bucatarie. Ceea ce declanseaza tot felul de scenarii care se deruleaza pe ecranul intern al mintii dumneavoastra, printre care jafuri in miez de noapte, invadarea casei si multe altele. 

La fel ca in cazul majoritatii episoadelor de anxietate, exista doua reactii. Vreau sa demonstrez ca prima dintre ele nu va da pace deloc, in timp ce cealalta abordare (mult mai dificila), are tot felul de consecinte pozitive.

Prima abordare este cautarea linistii. Va ridicati din pat si verificati lumina. La urma urmei, spargatorii stau ascunsi in tufisuri si abia asteapta sa adormiti, fara sa fi lasat vreun bec aprins-este cel mai bine sa verificati, caci astfel ii veti face sa plece. Aceasta abordare arata ca ceva va ingrijoreaza si cultivati grijile, cerandu-le celorlalti sa va demonstreze ca totul va fi bine. Verificati constant, evaluati si repetati. Rasplatiti anxietatea prin reconfortare si feedback pozitiv. Asta nu face decat sa sporeasca anxietatea, caci tuturor ne place sa fim reconfortati si sa primim feedback pozitiv. 

Cea de-a doua abordare este sa stati fata in fata cu anxietatea, fara a fugi de ea. Sa constientizati ca este acolo, sa o explorati si sa va imprieteniti. Este acolo, sunteti obisnuita cu ea asa ca vedeti-va de treaba. Nu exista nicio rasplata pentru cei care isi fac griji. Nicio apa nu va stinge acest foc. Problema linistirii este ca aceasta creeaza un ciclu care nu se sfarseste niciodata. 

Eu fac parte din cei care verifica toate usile si balamalele si pana de curand credeam ca fac bine. Cautam tot felul de asigurari fara sa imi dau seama ca imi alimentam anxietatea. Cartea asta a aparut in viata mea la momentul potrivit, pentru ca acum cativa ani nici nu stiam ce e aia anxietate. Adica auzisem de ea si o aveam, dar inca nu sapasem acolo atat de adanc ca sa gasesc raspunsuri.

Mi-a placut cum abordeaza Seth Godin toata treaba asta pentru ca ma face sa imi vad fricile asa micute si dragute, sunt si ele pe acolo si putem trai impreuna. Nu le ascundem, nu le negam, nu ne luptam cu ele. Ele scad doar atunci cand le accepti si cand pur si simplu alegi alta cale. Sa stai fata in fata cu frica ta cea mai mare. Este groaznic dar ajuta.

Nu mi-a iesit din prima si lucrez zilnic la asta.

Dar m-a facut sa vad lucrurile din alta perspectiva, m-a facut sa inteleg despre ce este anxietatea, cum se formeaza si ce efect are asupra noastra. Care sunt mecanismele din spatele ei si cum suntem construiti de ajungem sa ne inchipuim scenarii care nu au nicio legatura cu realitatea. Iar eu cand incep sa inteleg ceva, deja ma simt pe drumul cel bun. Pentru ca blocajul este pana sa constientizezi despre ce este vorba.

In carte vorbeste mult si despre creierul reptilian care e de fapt la baza acestui capitol, pentru ca el ne tine in zona de confort chiar si atunci cand majoritatea lucrurilor sunt de fapt safe. Mi s-a parut super interesant. Sa ne cunoastem asa bine pe interior deja pentru mine reprezinta urmatorul nivel de evolutie. Plus ca de multe ori anxietatea are legatura cu alti oameni si cu relatiile dintre noi. Si cand stii ca de fapt majoritatea trecem prin asta, e deja mult mai usor.

Cititi ”Linchpin”. :)

Love!