Just another WordPress site

Sans-serif

Aa

Serif

Aa

Font size

+ -

Line height

+ -
Light
Dark
Sepia

Nasterea noastra naturala

Fiecare nastere prin care am trecut a fost inceputul unei noi povesti. Am doi copii minunati si nu o sa uit niciodata cum au venit pe lume.

Am ales sa nasc natural de fiecare data, desi am avut mereu emotii. Nu am avut niciun motiv concret sa fac cezariana si am considerat ca decizia cea mai buna este sa nasc natural. Am simtit ca asa imi ascult si corpul, si copilul.

Nu sunt impotriva cezarienei, e minunat la ce nivel a ajuns medicina si cat de utila este ATUNCI CAND E NEVOIE DE O ASEMENEA INTERVENTIE. Sunt insa impotriva miturilor si a doctorilor care duc pacientele in directia asta pentru propriul lor interes. Stiu cum e sa fi insarcinata, mai ales la primul copil. Stiu cum e sa fi hormonala si sa simti teama de necunoscut.

Din fericire motivele REALE pentru cezariana sunt foarte putine. In cazul meu ambii copii au avut circulara de cordon la nastere despre care se stia din sarcina, si totul e decurs bine. Iar al doilea copil a avut peste 4 kg si s-a nascut natural iar eu a doua zi eram fresh, pe picioarele mele. Si acolo jos lucrurile stau foarte bine :-) E incredibil cat de desteapta e natura si cat de bine ne-a construit. Asta ca sa daram cateva mituri legate de motive de cezariana.

Unele mame sunt convinse sa faca cezariana pentru ca ”e mai usor”. Dar cum sa fie mai usoara o operatie, o taietura pe burta decat nasterea normala, umana, asa cum a fost din totdeauna? Mamele operate se refac mai greu, la cezariana trebuie sa stea in pat cateva zile sau saptamani. La nasterea naturala esti gata de treaba :-) a doua zi. Fiecare are dreptul sa aleaga pentru el si e important sa fim impacate cu alegerile noastre si sa ramanem cu o amintire placuta in urma unei experiente ca nasterea… dar as vrea cumva sa fie mai promovat tot ce tine de natural si informatiile corecte mai raspandite. Mamele merita sa fie sustinute si merita sa prinda incredere in corpul lor!

Pe langa asta, la nasterea naturala bebelusul depune un efort sa vina pe lume iar atunci cand iese el/ea are deja activat instinctul de supt. Din cauza numarului mare de cezariene, un procente de peste 80% dintre mamele din Romania nu alapteaza… In tarile nordice procentul este de sub 5%.

Iar acum povestea mea:

Cand am ramas insarcinata cu Sasha in 2013 eram mai tanara, aveam doar 23 de ani, eram si dupa o sarcina oprita in evolutie, deci eram cam panicata… tot ce imi doream la momentul respectiv era sa nasc un copilas sanatos, nu conta metoda. Pe masura ce ma apropiam de data nasterii am inceput sa am sentimente contradictorii legate de cum vreau sa nasc, imi era si teama dar eram si foarte curioasa cum este sa nasti natural. Aveam in cap imaginea din filme cu femeia nascand si ma intrebam daca e pe bune, chiar asa dureros :)

Pana la urma am nascut natural, desi termenul corect cred ca este ”nastere vaginala” pentru ca a fost indus travaliul, am primit epidurala (anestezie) si epiziotomie (o mica taietura chirurgicala).

Am nascut repede si usor, am impins cred ca de vreo 3 ori si tadaaaa, eram cu bebelusul in brate. M-am gandit: ”Cu usor este sa nasti”.

La a doua nastere am vrut sa fie natural 100%, adica folosind minimul sau deloc medicamentatie.

Sunt mai multe motive pentru care am vrut o nastere naturala 100%:

In primul rand pentru copil. Nu am regrete dar am un mic sentiment de vinovatie ca nu l-am lasat pe Sasha sa iasa cand vrea el. Desi poate de asta e acum asa de hotarat si impunator :)

Nu stiu cum ar fi fost sa se nasca in alta zi, dar am stiut si am vrut sa am un travaliu spontan de data asta, la al doilea baietel. Am vrut sa fie Florin langa mine, sa imi tin bebelusul in brate fix dupa nastere… fara sa simt graba sau presiune in jurul meu. Am vrut sa vad cordonul si placenta care au sustinut viata acolo in burta la mine.

Am vrut sa nasc fara epiziotomie si asa am nascut.

Am vrut o nastere naturala 100% si pentru ca alaptatul sa debuteze frumos si lin. La Sasha am avut probleme de atasare in primele 4-5 zile si au fost niste zile si niste nopti foarte lungi. Am trecut peste acel hop cu bine si Sasha este alaptat si acum la aproape 3 ani. Dar avand deja un copil, am vrut sa fie mai usor inceputul, sa fie mai bine pentru toti.

Am avut parte de toate aceste lucruri pe care mi le-am dorit pe 10 aprilie 2016.

A fost o experienta intensa, frumoasa, lunga si emotionanta! Am nascut la Medicover în după-amiaza unei duminici senine. Raul avea la nastere 4,160 kg si 55 cm. Frumos, blond, mancacios si parfumat. Dragoste la prima vedere!

Dupa 6 ore de travaliu, primele cuvinte ale doctorului Marius Romila au fost ”Ce mare ești!” :-)

Dar am simtit din plin avantajele unei nasteri naturale: mi-am revenit foarte repede fizic – la 2 zile dupa nastere conduceam, mergeam la cumparaturi, mergeam cu Sasha (16 kg) in brate, am alaptat imediat dupa nastere, m-am simtit perfect. Cu totul! O stare de entuziasm si iubire totala!

Iar nasterea fara epiziotomie este TOTAL DIFERITA! Nu am nici macar cel mai mic disconfort. Nu pot exprima ce senzatie dureroasa am avut cand stateam in sezut dupa epiziotomie, la prima nastere!

Dupa doua nasteri naturale mi-am depasit teama de durere si ma simt mai puternica! Ma bucur ca copiii mei au fost implicati activ la nastere, s-au nascut si cresc vigurosi si undeva a contribuit si modul in care au venit pe lume.

Sunt de asemenea recunoscatoare pentru sustinerea si rabdarea domnului doctor Marius Romila, care m-a sustinut sa nasc 100% natural, si desigur tuturor celor de la Medicover care au facut ca nasterea (si cele 48 de ore de dupa nastere) sa fie magice!

sasha si raul