Just another WordPress site

Sans-serif

Aa

Serif

Aa

Font size

+ -

Line height

+ -
Light
Dark
Sepia

Te costa 0 lei sa ajuti un copil

Oricat am incercat sa incep altfel, nu pot. Asa ca o sa va spun din prima: mie nu mi-a placut niciodata la scoala.

Nu aveam rabdare sa stau atatea ore in banca si sa ascult cum cineva vorbeste, oricat de minunat ar fi fost subiectul. Imi cer scuze, dragi profesori care cititi ce scriu eu aici, apreciez munca si dedicarea tuturor.

Dar in acelasi timp va provoc pe toti sa va intoarceti putin in copilarie si sa va ganditi la cele mai frumoase si mai placute amintiri pe care le aveti:

Erati la scoala in banca?
Nu?

Ma gandeam eu :)

Lucrurile frumoase, lucrurile care ne impresioneaza, acestea mereu ni le vom aminti. Mereu ne amintim cel mai frumos cadou de la Mos Craciun, cea mai frumoasa vacanta si chiar primul sarut.

Exact asa functioneaza treaba si cu invatatul.

Invatam atunci cand ne simtim bine. Din pacate traim intr-un sistem unde prioritatile sunt putin cu sus-ul in jos si am pierdut ordinea naturala a lucrurilor. Acum sunt mama si am descoperit atat de multe lucruri prin cresterea propriilor copii. Unul dintre ele este ca totul se invata din mers.

Oricat de mult am citi si oricate cursuri am face, adevaratele lectii le invatam din experienta.

Materiile mele preferate la scoala erau biologia si geografia. Si oricat de dragute erau doamnele profesoare, adevarata biologie am invatat-o in vacantele la bunici la tara cand plantam seminte cu bunica, cand cojeam samburii de la toate fructele si cand adunam rame si le numaram inelele.

Si chiar daca cea mai mare nota de la BAC a fost la geografie, pentru mine totii muntii si toate raurile invatate au prins sens atunci cand am fost ACOLO FIZIC si le-am vazut. Clima tropicala era doar un termen, doar niste cuvinte scrise cu negru intr-o carte pe care am invatat-o pe de rost. Pana cand am simtit-o pe propria mea piele cu umezeala care ma facea sa ma simt constant ca intr-o sauna.

Cele mai frumoase lucruri in viata le invatam prin expunere.

Avem nevoie de experiente si de oameni ca sa crestem. Avem nevoie de modele pozitive care sa ne indrume. Asa cum profesorii mei mi-au starnit curiozitatea si dragostea pentru natura si mediu inconjurator iar acum dupa atatia ani, caut sa fiu acolo sa am parte de asta in mod practic.

De cand erau mici copiii mei, am incercat sa ii implic in cat mai multe activitati. De la mers la piata si ales legume pana la muzica si lectii de pian. Fiecare zi este o noua treapta in formarea unui copil. Fiecare moment in care el se simte stapan pe viata lui, contribuie la increderea in propriile forte. Este atat de dragut cand observi cat de mult le plac copiilor sa primeasca mici responsabilitati. Pentru ca si ei descopera de ce sunt in stare si este asa un sentiment de forta interioara. Exact ca la adulti.

Ne simtim bine in interior atunci cand avem incredere in noi. Suntem mai echilibrati si mai buni cand suntem in pace cu noi insine. Si toate pleaca din copilarie. Acolo este baza pe care construim toata viata.

Cel mai sigur mod pentru o lume mai buna este sa avem grija de copii. De copiii nostri si de toti copiii pe care ii cunoastem. Sa ii iubim si sa fim prezenti. Sa ii implicam, sa le aratam, sa ii sustinem si sa ii incurajam.


Am scris acest articol pentru ca sustin Asociația Culturală Contrasens din Timișoara (orasul meu natal) care propune proiectul ”Artă’n casă junior”.

Acest proiect vizeaza dezvoltarea personala si cresterea increderii in sine a copiilor provenind din medii defavorizate, identificarea unor modele si a unor mentori informali, dobandirea antrenamentului de participare sociala si cetateneasca, pe langa dobandirea dispozitiei pentru invatare si a unei configuratii de competente care sa poata fi transferate in viata scolara, in viata sociala sau in dezvoltarea profesionala – de la comunicare si lectura, la lucru in echipa si gandire critica, de la interes pentru arta, pana la antreprenoriat si orientare in cariera.

Rețeaua de magazine PROFI donează 1.500.000 lei unei cauze pe care noi, clienții o decidem.

Cum decidem? Mergem in orice magazin PROFI in perioada 10 sept-14 oct, scanam bonul la Info Kiosk-ul din magazin si alocam puncte acestui proiect (votam): “Cultura”. Punctele se transforma in premii, daruite de cei de la Profi la sfarsitul campaniei. Valoarea donațiilor se împarte la finalul campaniei între cele 7 proiecte, proportional cu numărul punctelor acumulate.

* Mai multe informatii gasiti si pe site-ul Profi, la categoria Responsabilitate sociala.

Sunt aproape 900 de magazine PROFI în țară, intră într-un magazin, scanează bonul la Info Kiosk și ajută-ne.

#ScaneazaVoteazaProfiDoneaza

Vedeti mai jos un mini-interviu realizat de micuța Elena cu Mihaela de la Asociația Culturală Contrasens din Timișoara, cu detalii despre proiectul ”Artă’n casă junior” care va implica 500 de copii din 8 orașe: