Just another WordPress site

Sans-serif

Aa

Serif

Aa

Font size

+ -

Line height

+ -
Light
Dark
Sepia

Despre scutece textile, funny, colorate

PicsArt_1385541961730M-am hotarat ca este timpul sa scriu un articol despre scutece textile pentru ca folosim exclusiv deja de o luna. Am prins putina experienta si probabil le va fi utila si altor mamici.

O sa incep cu motivele pentru care am ales aceste scutece textile:

Nu am suportat niciodata absorbantele si gandul ca copilul meu va purta un plastic asemanator 24 din 24 de ore, timp de vreo 2 ani, care fosneste la fund si incinge pielea m-au facut sa aleg scutece textile. Dupa asta am citit si cat de toxice sunt ingredientele din pampers si am fost convinsa ca vreau sa fac o alegere sanatoasa pentru Sasha. Mai multe despre ingrediente vezi aici.

De cand folosim scutece textile nu a avut absolut nicio iritatie nimic, si nu am folosit nicio crema pentru eritem. Inainte mai facea iritatii usoare de la pampersul care apropo, miroase tare dubios. Eu si Florin am schimbat impreuna primul pampers lui Sasha, in maternitate (a fost un moment amuzant, habar n-avea nici unul din noi :) ) si am remarcat amandoi atunci mirosul de chimicale. Asta pentru ca este albit cu dioxina, o substanta mai puternica decat clorul, care este cancerigena. Vezi aici

PicsArt_1385543041863

Pe langa asta mai este si motivul ecologic. Un copil de la 0 la 2 ani consuma in medie 5000 de pampersi care nu sunt biodegradabili si raman acolo undeva alaturi de alte milioane de pampersi. Am devenit mai eco de cand am copil si incerc sa fac alegeri sanatoase si sigure (o sa scriu un articol si despre asta)

Motivul economic e si el de trecut in lista. Noi am dat pe un scutecel textil intre 75 si 119 ron in functie de model. Acum avem 15 dar am de gand sa ajung la 20 ca sa le bag mai rar la masina de spalat. Un pachet de pampers de 70 de bucati era in jur de 65 ron… Eu am calculat ca am economisit peste 1000 euro. Si le voi folosi si la urmatorul bebe. Da da, consuma si masina de spalat, dar se spala la 40 de grade cu un sfert de detergent, e posibil nici sa nu se simta cand vine factura lunar. Un calcul mai exact vedeti aici

Despre tipurile de scutece textile e mult de zis, noi am ales cel cu buzunar. Acum sunt moderne, nu mai sunt cele de pe vremea bunicii :)

Scutecul cu buzunar este format din scutecul propriu-zis care este impermeabil la exterior iar pe scutece textileinterior este din material polar care ia contact cu funduletul + insertul de microfibra foarte absorbanta care se baga in buzunar (fiecare scutec vine cu doua inserturi de marimi diferite).

Toate scutecele pe care le-am luat (si majoritatea existente) sunt one size, asta inseamna ca merg de la 0 la 3 ani. Se regleaza la marimea potrivita cu ajutorul capselor din fata sau a elasticelor dintre picioruse (in functie de model). Sunt foarte usor de pus, la fel de usor ca un pampers, din doua miscari gata. Si Florin, si bunicu’ l-au pus perfect din prima :)

Despre spalatul lor noi facem asa: Cand suntem acasa clatesc un pic fiecare scutecel cand il schimb (nu e obligatoriu, e alegerea mea) si le depozitez intr-un cosulet de plastic cu capac de la Ikea. Pun 2-3 picaturi de Tea Tree, care este antimicrobian si dezodorizant in cosulet si cand e plin le bag la spalat cu un sfert din cantitatea obisnuita de detergent si cu program de prespalare. La inceput le-am uscat in uscator dar acum le intind pe sarma.

Acum kaki este mai mult lichid pentru ca e alaptat exclusiv, si pot baga asa scutecul direct la masina. Dupa ce incepem diversificarea, kaki se poate scutura in wc.

Cand suntem plecati, il schimb ca de obicei si pun scutecelul murdar in acest saculet gandit special pentru asta. Mie mi se pare foarte simplu. Intr-adevar sunt mai multi pasi de urmat decat la pampersi, dar merita efortul :)

Ca si firma noi am cumparat patru feluri diferite: Bumgenius, Rumparooz, Pop In si Charlie Banana.

Sunt foarte multumita de toate 4 dar au caracteristici diferite. Toate au obtinut premiul Best Cloth Diaper, in ani diferiti.

Tipuri de scutece textile

Bumgenius: Putere de absorbtie foarte ridicata, le folosesc in special noaptea pentru ca doarme pana dimineata si nu il trezesc ca sa il schimb. Culori foarte dragute, noi am ales nuante mai pastelate. Se regleaza cu capse.

Rumparooz: Sunt mai micute desi sunt tot one size. Se aranjeaza perfect pe fundulet acum dar e posibil sa ramana mici mai repejor. Nu stiu sigur inca oricum. Au niste imprimeuri superbeee dar sunt si cele mai scumpe. Marimea se regleaza cu capse. Ca si inchidere avem si cu capse si cu arici dar recomand capse.

Pop In: Acest scuetc l-a ales Florin pentru ca insertul este din bambus adica material natural. La celalte este microfibra (Si acesta se poate cumpara cu insert din microfibra, noi am ales bambus ca sa incercam si asa). Absoarbe foarte bine si acesta dar ramane materialul umed deci bebele nu va avea funduletul uscat. Chiar si asa este foarte bun, au modele foarte dragute, sunt de foarte buna calitate. Probabil o sa mai cumpar cateva din acestea mai ales pentru urmatorul bebe sa le folosesc in primele luni datorita bambusului. Inchiderea este cu arici dar este foarte puternic, nu cred ca se va deteriora vreodata.

Charlie Banana: Acesta este singurul scutec a carei marime se regleaza cu bretelele dintre picioruse. Sunt ca cele de la sutien. Arata foarte bine, au imprimeuri foarte frumoase, in culori mai tari. Este mai ingust intre picioare, ca un chilotel. Inchiderea este cu capse.

Am dat link catre fiecare magazin de unde le-am luat (hiphip.ro si kiddyshop.ro)

Trebuie sa precizez ca scuteceala e o lume noua de care devi dependent. Eu ador sa il schimb la fundulet. Mamele care au copilasi de 1-2 ani spun ca ei isi aleg singuri ce scutec vor in functie de moment. Mi se pare foarte tare :) Exista atatea modele si culori dragute si funduletul arata delicios in ele. Si cu piciorusele alea fluffy se vede perfect. La vara numai asa il tin prin curte.. acum e prea frig totusi :))

Sper sa fie de folos cuiva ce am scris aici in alegerea textilelor. Eu am cautat foarte multe informatii despre asta si inca un articol despre, sunt sigura ca va prinde bine. De asemenea daca exista intrebari, raspund cu drag :-)

 

 

 

 .