Just another WordPress site

Sans-serif

Aa

Serif

Aa

Font size

+ -

Line height

+ -
Light
Dark
Sepia

Despre Co-sleeping

In multe familii dormitul cu copilul este ceva foarte natural si firesc. De fapt pana acum cateva zeci de ani, toata lumea dormea in acelasi pat. Ati fost la Muzeul Satului sa vedeti cum erau casele traditionale pe vremuri? Cu siguranta copilasul nu avea camera lui decorata ca in reviste. Odata cu trecerea timpului societatea a creat modelul acesta de crestere a copilului intr-un mod cat mai distant fata de parintii lui. Scopul fiind sa ne deranjeze cat mai putin si sa nu fie o schimbare prea mare in viata noastra ca na, suntem adulti si avem tabieturi. De asta el trebuie sa adoarma singur, sa se joace singur cu jucarii cat mai mult timp, sa fie lasat sa planga in patut… ca daca il luam de fiecare data in brate “se invata”.

In “Conceptul Continuum”, autoarea Jean Liedloff vorbeste despre asteptariile cu care vine fiecare bebelus pe aceasta lume. Asteptari care fac parte din continumuul stramosesc si care daca nu sunt indeplinite duc la consecinte pe plan emotional, comportamental si sexual. Asteptarea esentiala a unui bebelus este sa fie in contact fizic cu mama lui de la nastere, sa doarma cu ea, sa fie alaptat la cerere, sa fie tinut in brate. Copiii au nevoie sa se simta cat mai inclusi in viata parintilor.

Inainte sa nasc, cand eram in cautare de patut pentru co-sleeping il gasisem doar pe faimosul Arm’s Reach.  Era dragut, dar la momentul respectiv credeam ca o sa il tin numai in patut iar acesta mergea doar pana la 6 luni. Asa ca am cumparat clasicul patut alb de lemn de la Ikea si l-am transformat noi, adica am indepartat partea laterala si l-am lipit de patul nostru. Noaptea Sasha a dormit acolo pana pe la 2-3 luni, dupa care am inceput sa il culc direct cu noi in pat. Mi-a fost teama sa fac asta din start, pentru ca era micut si eu eram foarte obosita. Desi cred ca m-as fi odihnit mai bine daca era langa mine pentru ca de multe ori ma trezeam si ma uitam la el sa vad cum doarme.

Ca orice alegere importanta care implica un copil, dormitul impreuna este un subiect foarte discutat si criticat. Exista numeroase studii pe tema asta si s-a dovedit ca riscurile sunt doar atunci cand unul din parinti consuma alcool, se drogheaza, ia diferite medicamente sau atunci cand salteaua este neadecvata si exista riscul de sufocare. Deci daca sunt indeplinite toate conditiile si sunt respectate niste reguli, co-sleeping-ul este o alegere foarte sigura.

Puteti citi mai multe despre asta in articolul How to sleep safely with your baby.

Dupa problema sigurantei, urmatoarea grija este cea a intimitatii parintilor si vesnicul “se invata”. Acel “se invata” care ne tine din a ne dedica 100% copiilor nostri si de a savura totul mai intens. In cazul nostru am observat ca mai mult se ingrijoreaza altii ca Sasha s-ar putea invata, decat Florin si cu mine. Nu am dresat-o nici macar pe Minnie (beagle-ul nostru), de ce as face-o cu o fiinta umana?

Iar despre intimitate pot sa spun ca atunci cand faci un copil te astepti sa se schimbe lista de prioritati. Noi ne simtim perfect in formula completa si viata noastra de cuplu a evoluat de cand am devenit parinti. Si da, facem sex. Exista si alte locuri in afara de patul matrimonial. Deci a dormi cu copilul nu inseamna abstinenta.

Iata si motivele principale pentru care ador sa dormim cu Sasha:

– Alaptatul devine mult mult mai usor. Sasha se trezeste uneori noaptea pentru o gura de laptic. Este normal. Stiu ca se asteapta ca un bebelus sa doarma toata noaptea si sa il mai vezi abia dimineata dar nu e asa. Laptele matern se digera foarte repede si copilul este inzestrat sa suga des ca sa creasca si sa se dezvolte perfect. Fiind unul langa celalalt, nici nu trebuie sa ma ridic sau sa ma misc. De multe ori nici nu ma trezesc bine din somn, simt o gurita insetata ca se mufeaza si adorm la loc. Si in felul acesta el se hraneste si are sanul la discretie, asa cum imi place mie sa spun. Iar eu ma odihnesc, il simt aproape si visez frumos.

– Stiu ca este in siguranta cand doarme cu noi. Daca se ineaca in somn sau regurgiteaza, noi suntem langa el si intervenim imediat. Pe internet sunt tabere diferite, unii sustin ca dormitul in acelasi pat este periculos, altii ca din contra, este benefic.

“Conform cercetatorului in medicina somnului James McKenna, co-sleeping-ul creste sansele ca un parinte sa poata interveni cu succes pentru a preveni moartea copilului, indiferent daca aceasta e cauzata de o boala fiziologica sau de un accident fizic. El le reaminteste parintilor ca “co-sleeping-ul le ofera parintilor cea mai buna oportunitate de a-si auzi bebelusul in criza si a raspunde.” El adauga ca “din moment ce protectia impotriva Sindromului de Moarte Subita a Bebelusului poate avea legatura cu frecventa si durata alaptarii, si pentru ca bebelusii sug mai mult cand dorm impreuna cu mama lor, aceasta practica ajuta la protejarea nou-nascutilor alaptati.” (sursa bebster.ro)

– Cand se trezeste plangand din cauza eruptiei dentare sau a unui vis urat, noi il mangaiem sau il luam in brate si se linisteste imediat.

” Simţul tactil este cel mai important simţ al primatelor, alături de cel vizual. Primatele tinere sunt purtate de către mamă şi dorm împreună mulţi ani după naştere, de cele mai multe ori şi după înţărcare. Dormitul împreună permite copilului să sugă pe timpul nopţii când doreşte. Copilul normal, sănătos, alăptat, care doarme alături de mama (şi tata) – co-sleeping – nu doarme “pe timpul nopţii” (un interval de 7-9 ore legate, să spunem) până la vârsta de 3-4 ani, când nu va mai fi nevoie sa fie alaptat.” (sursa attachmentparenting.ro)

– Somnul meu este mult mai linistit si placut cand stiu ca e langa mine. In primele saptamani cand a dormit in patutul lui lipit de patul nostru, ma trezeam frecvent numai ca sa ma uit la el, sa verific ca sta bine, ca e totul in regula. Simteam ca nu ma odihnesc si eram mai stresata. Acum fiind chiar langa mine, il vad, il simt si ma cuprinde o stare de liniste de care am nevoie.

– Afectiunea de care are parte fiecare dintre noi. Este foarte placut sa ai si partenerul si copilul langa tine. Sa simti dragoste din toate directiile. Eu uneori “profit” si dorm ba la mijloc ca sa stau si langa Florin, ba la margine ca il las si pe el langa Sasha.

– Sasha este linistit aproape mereu si plange cand chiar ARE NEVOIE de ceva. Faptul ca doarme cu noi si ne stie aproape il fac sa se simta in siguranta.

Dimineata ne trezim ca ne loveste cu picioarele, ne trage de par si cand deschidem ochii primul lucru pe care il vedem e un zambet cu doi dintisori. E superb sa simt atat de multa energie la prima ora. Cand vad ca e atat de fericit si stiu ca incepe o noua zi si urmeaza noi descoperiri, imi da o motivatie interioara sa fiu si eu mai buna.

Probabil co-sleeping-ul nu este pentru oricine, desi eu i-as acorda o sansa. Poate deveni o experienta foarte placuta. Timpul trece repede si in curand copiii nu vor mai fi copii iar noua ne va fi mai greu sa ii convingem sa faca un somnic cu noi. Sa ne bagam nasul in parul lor, sa mangaiem pielea fina si sa ne bucuram ca sunt ai nostri.

.