Just another WordPress site

Sans-serif

Aa

Serif

Aa

Font size

+ -

Line height

+ -
Light
Dark
Sepia

De ce am ales sa port bebelusul in brate

Am stiut mereu ca o sa fim foarte uniti, eu si copilul meu. Am ales sa il purtam pe Sasha intr-un sistem ergonomic si sa nu investim intr-un carucior. Ma bucur ca am ales asa si o sa va explic de ce. Babywearing-ul este fain, practic, simplu si cel mai important – copilul este fericit.

Mai jos voi vorbi despre marsupiu, dar aceleasi calitati le au si celelalte sisteme ergonomice de purtat bebelusul. Va voi povesti despre acestea intr-un articol separat.

Am facut o lista cu principalele motive personale pentru purtarea bebelusului:

1. Sta lipit de mine

Imi place sa il simt aproape, sa il ating, sa il miros, sa il pup. In sarcina am citit foarte mult despre extrogestatie – al patrulea trimestru de sarcina, care se incheie atunci cand copilul incepe sa se deplaseze singur. Puiul de om, fata de restul mamiferelor, se naste cel mai neajutorat, nu stie sa stea in picioare decat dupa inca vreo 9 luni.

Copilul iese din uterul mamei unde a stat 40 de saptamani la caldura, ghemuit, i-a simtit bataiile inimii si respiratia iar apoi este pus intr-un carucior, pe o suprafata dreapta, un mediu total diferit de ceea ce stia el inainte. Trecerea dintre mediul intrauterin si extrauterin ar trebui sa aiba loc treptat, sa aiba timp sa se obisnuieasca, sa prinda incredere, sa se simta in siguranta.

Cititi un articol genial despre extrogestatie aici.

La pieptul meu, Sasha adoarme imediat. Acum ca este iarna fac in asa fel incat sa existe cat mai putine materiale textile intre noi. Nu imi inchid geaca si il pun direct pe mine. In felul asta ne este cald si bine amandurora.

Florin Ioana Sasha - Azuga

2. Este mai sanatos 

In primul rand fiind lipit de mine este mai putin expus virusilor, trotuarelor murdare, prafului etc. Daca vreun strain se apropie sa il admire, ma intorc usor ca sa intre cat mai putin in contact cu oameni necunoscuti care nu stim daca sunt sau nu raciti.

Pe langa asta, studiile arata ca bebelusii purtati isi regleaza mai usor temperatura, au o digestie mai buna, coloana se dezvolta mai bine in mijloacele de purtat sanatoase (da, exista si nesanatoase, vorbim si despre acestea intr-un articol viitor), iar creierasul si simturile li se dezvolta mai bine atunci cand sunt stimulati de tot ce se petrece in jur decat atunci cand sunt marginalizati in carucior, patut, leagan etc.

3. Este mai distractiv

Orice bebelus se simte mai bine in brate unde poate sa participe la tot ce se intampla in jurul lui. Imaginati-va stand pe orizontala intr-un carucior. Apoi imaginati-va stand intr-un marsupiu de unde puteti vedea tot ce se intampla in stanga si in dreapta. Ce este mai interesant? :)

1426223_773907912624522_1655273491_n

Atunci cand nu doarme, Sasha este foarte curios sa vada tot ce se intampla. Se intoarce dupa voci, ma prinde de par si nu ii mai da drumul, mai ridica capusorul si imi zambeste cu subinteles. Stie ca este cel mai important membru din familie, ca este respectat si ascultat.

4. Se simte in siguranta

In bratele mamei copilul se simte aparat si protejat, are incredere in ea iar mama observa imediat nevoile lui si i le poate satisface. Apropierea este benefica pentru amandoi. Mie imi place sa simt ca suntem 2 in 1, asa cum era in burtica mea.

Si cum sa nu fie? Simte laptele cald si stie ca il are acolo la discretie :) Daca plange atunci cand il imbrac ca sa iesim, se linisteste imediat cand il pun in marsupiu. Plus ca simte fericirea mea in permanenta si automat este si el calm si fericit.

5. Este mai practic

Cu Sasha in marsupiu putem merge oriunde! Mainile mele sunt libere asa ca am urcat pe munte, am fost la cumparaturi, am dat si cu aspiratorul. Plus ca marsupiul ocupa foarte putin spatiu, este foarte usor de pus si de dat jos in deplasarile cu masina. Cu caruciorul este mai complicat… Iar cu marsupiu nu te intereseaza nici daca drumul are gropi :-)

De asemenea este foarte confortabil acum iarna pentru ca fata de carucior unde trebuie sa fie infofolit bine, in marsupiu are nevoie doar de un costumas din fleece (polar) peste care punem protectia de iarna care il fereste de vant si frig. Astfel ca nu are nevoie de multe straturi de haine pe el! Si iesim mult mai repede afara pentru ca nu trebuie sa il imbrac prea mult timp!

Il iubesc! Vreau sa fie langa mine mereu!.