Just another WordPress site

Sans-serif

Aa

Serif

Aa

Font size

+ -

Line height

+ -
Light
Dark
Sepia

Despre ce este Craciunul de fapt

Imi place Craciunul si am inceput sa imi pun tot mai multe intrebari despre ce inseamna Craciunul pentru mine. Imi aduce aminte de copilarie, de zilele de vacanta, de bucuria ca parintii mei nu merg la serviciu perioada aia si stam impreuna, de cadouri.

Nu mai tin minte exact cum era cand eram eu mica insa acum mi se pare ca sarbatorile au devenit foarte mult despre a cumpara si a consuma. Si eu sunt un pic “shopping victim” si tentatiile sunt multe. Parca de toate am nevoie si uit prioritatile. E o panta foarte alunecoasa treaba asta cu cumparaturile. Mai ales de sarbatori. Si mi-am dat seama de asta acum ca am copii.

Vreau sa ii cresc respectandu-le ritmul lor, nu impunandu-l pe al meu. Vreau sa se bucure de ce au, sa aprecieze lucrurile pe care le au, sa nu fie victimele consumerismului. Sa nu fie victimele nici unui curent din asta care ne mananca bucuria lucrurilor importante.

Si cum in ultima vreme internetul bubuie de mega oferte si toate se leaga de Craciun… am inceput sa ma intreb despre ce vreau sa fie Craciunul la noi in familie. Copiii mei cresc si inteleg tot ce le transmitem noi. Nu vreau sa fie o perioada in care primim multe cadouri si aruncam cu banii. Desi cadourile sunt frumoase iar eu adorrr sa caut si sa iau jucarii. Pentru ca stiu ca ma voi juca si eu cu ele.

Dar nu e numai despre asta. Asa cum nu cred ca Craciunul este nici o perioada a anului in care sa fim mai buni. Daca nu esti un om bun, nu trebuie sa astepti Craciunul ca sa devii unul. Poti incepe chiar azi sa te schimbi :)

Asa ca am ales sa ii prezint lui Sasha sarbatoarea asta ca ziua in care s-a nascut Iisus. Mi se pare o poveste frumoasa, inconjurata de iubire si de magie, lucruri de care avem nevoie in viata noastra. E versiunea in care cred cel mai mult si are nevoie sa ma simta autentica in tot ce fac si ii spun. Am gasit carti minunate de care ma pot folosi, cu ilustratii calde si sugestive.

9781409583769

O sa ii povestesc zilnic despre asta pana la Craciun. Ca sa compensez intrebarea-cel-mai-des-adresata-copiilor-in-decembrie si anume “Ce vrei sa iti aduca Mosu’?”.  E super fain Mos Craciun dar ce spuneam mai sus, ne-am cam abatut de la poveste. Stiu deja ce o sa primeasca :) sunt convinsa ca o sa se bucure foarte tare. Eu astept cu nerabdare sa ii vad reactia cand deschide cadoul. Dar asta e doar o particica din perioada sarbatorilor.

Oricum directia in care ne ducem cu totii este in a consuma rapid si pe graba. Macar noi parintii putem sa ii invatam sa vada si dincolo de asta.

Sa facem Craciunul o sarbatoare a calitatii in general, nu a cantitatii. Cum?

Pai sa cumparam local si sanatos. E plin de targuri faine cu produse handmade de decoratiuni, cadouri etc.

Sa petrecem mai mult timp in aer liber, patinoar, partie, parc decat in mall si la cozi.

Sa gatim cat avem nevoie, nu mult, nu nspe mii de feluri de mancare.

Sa “profitam” de Mos Craciun ca sa daruim copiilor ceva ce isi doresc de mult. Sa nu luam cadouri de umplutura doar ca arata fain sa fie ticsit sub brad de cutii si pungi colorate. Mai bine ceva frumos si de calitate chiar daca e un singur lucru.

Sa ascultam muzica frumoasa, colinde etc in loc sa stam cu TV pornit pe emisiuni care distorsioneaza Craciunul.

Cam asta o sa facem noi. Pentru mine este o ocazie buna sa devin mai cumpatata cu cumparaturile si sa imi aduc si eu aminte de lucrurile importante care creeaza amintiri :)