Just another WordPress site

Sans-serif

Aa

Serif

Aa

Font size

+ -

Line height

+ -
Light
Dark
Sepia

De ce sa alegem detergenti bio

Unele lucruri pe care le facem zi de zi sunt automatisme. Le facem pentru ca toata lumea le face, pentru ca asa vedem la televizor si in reviste. Rareori ne intrebam daca cel mai popular detergent este de asemenea… cel mai bun pentru mine. Daca cel mai promovat produs de curatare este de asemenea benefic pentru mediul inconjurator.

Stiati ca cele mai cumparate produse de curatare contin petrol? Ai pune petrol pe piele, ai spala vasele cu petrol, ai lasa copilasii sa inhaleze vapori de petrol? Nu, sigur ca nu! Dar o facem zilnic, fara sa stim…

Toate produsele pe care le folosim pentru igiena personala sau pentru curatenie au efect asupra noastra pe termen lung. Listele de ingrediente sunt pline de substante sintetice si chimice. V-ati uitat vreodata cat de lunga este lista de ingrediente, scrise cu litere mici pe spatele sticlei sau cutiilor/sticlelor de detergenti? Este enorma!

Industria produselor casnice creste progresiv de la an la an.

Vaporii pe care ii inspiram, detergentul care vine in contact cu pielea, apa reziduala care ajunge in rauri si in Marea Neagra… O cantitate imensa de apa poluata (apropo de asta, in ultimii 20-30 de ani, de la cateva milioane de delfini, au ramas doar cateva mii).

Toate aceste lucruri ne afecteaza sanatatea si afecteaza mediul inconjurator. Care este tot al nostru…

In continutul fiecarui produs clasic de curatenie exista sufractanti aniotici (sau zeoliti), sufractanti neionici, agenti de inalbire, enzime.

Surfractantii sunt “substante chimice care se concentreaza la suprafata si solubilizeaza materialele care au o mica afinitate unele fata de altele. Acumulandu-se pe suprafetele de separare, surfractantii sunt capabili sa modifice puternic proprietatile superficiale ale lichidelor in care se dizolva”. Din aceeasi sursa mai aflam ca reziduurile rezultate sunt deosebit de periculoase pentru natura. Mai mult, surfractantii anionici (cei mai utilizati), nefiind biodegradabili, nu pot fi indepartati cu usurinta de pe suprafata marilor, lacurilor si raurilor, producand o spuma otravitoare chiar si in concentratii foarte mici, care impiedica aerarea apelor, distrugand fauna si vietuitoarele subacvatice.

Surfractantii uzuali, de tipul celui anionic – alchibenzensulfonat de sodiu – se obtine numai din materii prime petroliere, la fel ca si in cazul substantelor anionice si cationice.

1 din 5 copii sufera de diferite forme de astm si 20% de dermatita sau alte afectiuni ale pielii. Asociatia americana “National Poison Prevention Week” a atras atentia asupra otravurilor folosite in gospodarii. Otravuri cu actiune lenta – de la produsele pentru igiena personala pana la cele utilizate la bucatarie ori pentru spalarea rufelor. Pentru ca substantele chimice folosite sunt absorbite de organismul uman, prin caile respiratorii si prin piele, afectiuni precum cele endocrine, toxicitatea hepatica, tulburari ale sistemului nervos, Alzheimer, osteoporoza si chiar cancerul devin inerente.

In timpul sarcinii am devenit sensibila la mirosuri si ajunsesem sa nu mai suport mirosul chimic al produselor cu care spalam vase sau rufe. Simteam ca inhalez o groaza de prostii si ca ma sufoc. Devenisem obsedata de faptul ca toti vaporii ajung la mine in organism si imi afecteaza sarcina. A fost o obsesie buna care m-a determinat sa fac o schimbare radicala in casa si implicit in viata mea!

Am inceput sa cumpar produse ecologice de curatenie, din plante. La inceput mi-a fost teama ca va trebui sa insist mai mult cu spalatul pentru ca nu sunt la fel de puternice. Insa curand am fost placut surprinsa de cat de bine curata! In aceeasi perioada am aflat de asemenea ca nu este sanatos sa traim intr-un mediu aproape steril. Acest mediu, paradoxal, favorizeaza aparitia alergiilor. Nicio extrema nu e buna.

Folosind produse ecologice m-am indragostit de mirosurile naturale si blande ale detergentilor. Imi place parfumul subtil cand scot rufele proaspat spalate din masina de spalat.

Simt ca locul in care traim este sigur pentru noi si mai ales pentru Sasha. El este la perioada cand baga lucruri in gurita, cand se joaca pe jos si exploreaza totul in jur. Pentru mine ca mama (uneori panicata), este asa linistitor sa stiu ca pot sa ii asigur un mediu sanatos.

Pot sa fac curatenie impreuna cu el, sa folosesc spray de geamuri sau alte produse cu pulverizare, fara sa stau cu teama ca inhaleaza sau ca ajunge vreo substanta iritanta la ochii lui.

Pe langa asta, ma gandesc tot mai des la mediul inconjurator si incerc sa fac alegeri care sa fie cat mai putin invazive pentru natura. Pentru ca totul este un circuit in Univers si mica mea contributie se va intoarce pozitiv in viata noastra.

Copiii nostri merita o lume curata in care sa creasca si schimbarea incepe de la noi, de la lucrurile pe care le facem in viata de zi cu zi.

Cititi mai multe detalii despre produsele ecologice de uz casnic aici:  http://www.epa.gov/epp/pubs/cleaning.htm

.