Just another WordPress site

Sans-serif

Aa

Serif

Aa

Font size

+ -

Line height

+ -
Light
Dark
Sepia

Asteptarile in privinta alaptarii

Fiind saptamana mondiala a alaptarii, mi-am propus sa scriu niste articole despre alaptare.

Alaptarea este superba! Este unul din cele mai frumoase lucruri pe care le-a lasat natura.
Din pacate in Romania rata mamelor care alapteaza este foarte scazuta, de 12-13%.

Cred ca principalul motiv este legat de asteptarile mamei si inceputul mai greu, despre care nu prea vorbeste nimeni.

Eu mi-am dorit si mi-am propus sa imi alaptez copilul de cand eram insarcinata. Imi imaginam cum totul decurge perfect, nou-nascutul pune gurita si suge perfect din prima, eu ma relaxez si adorm linistita.

Am fost uimita sa vad ca nu e chiar asa. Inceputul a fost greu. Imi doream enorm sa trec peste acel moment greu si tin minte ziua in care i-am spus lui Florin sa cheme consultanta in alaptare ca altfel innebunesc. Nu stiam ce sa fac si ma simteam contra-timp pentru ca trebuia sa imi hranesc copilul si nu voiam sa ii dau lapte praf. Dupa ce am reusit sa il atasez corect la san si el sa traga bine, s-au mai linistit lucrurile. Alaptatul incepea sa devina asa cum mi-l imaginasem.

N-a durat mult si la o luna jumate am facut mastita. Febra, dureri, oboseala, panica. Cu ajutor si sustinere, inclusiv din partea lui Florin, am trecut si peste asta.

Au urmat puseele de crestere, cand aveam impresia ca nu se satura. L-am tinut ore in sir la san, cantitatea s-a reglat dupa nevoile lui si am trecut si peste asta cu bine.

De curand, adica la 11 luni, am trecut prin prima greva de supt. Auzisem despre asta dar nu ni s-a intamplat pana acum. Sasha, care era topit dupa laptic, deodata nu mai voia, nu mai era curios. Am crezut ca se autointarca desi stiam ca e imposibil inainte de 18-24 de luni. Iar m-am panicat, iar am trecut peste cu bine.

Acum la aproape un an de zile pot spune ca alaptatul este ceva magic ce nu poate fi descris in cuvinte, doar trait. Dar in acelasi timp pot aparea momente mai grele si viitoarea mamica trebuie sa stie asta. Trebuie sa stie ca ea are laptele perfect pentru copilul ei si ca poate depasi orice obstacol.

 

 

 .