Just another WordPress site

Sans-serif

Aa

Serif

Aa

Font size

+ -

Line height

+ -
Light
Dark
Sepia

Bebelusi vs Catelusi – cele mai frecvente mituri

Planuiesc demult acest articol legat de cresterea copiilor alaturi de catelusi. M-a provocat faptul ca exista atata dezinformare (si) legat de viata alaturi de un animal de companie. Si este pacat pentru ca din cauza asta multi parinti renunta la ideea de a-si lua un caine. Iar pentru copii, cainele este cel mai bun prieten si cea mai interesanta “jucarie”.

Cainii si copiii au cateva lucruri in comun. Sunt jucausi, sunt imprevizibili, sunt energici.

Un caine reprezinta incredere, loialitate si respect. Pe copii ii responsabilizeaza, le dezvolta instinctul, ii stimuleaza sa se joace in natura. La una din emisiunile “Caesar si cainii” gazda explica cat de afectuosi si disciplinati sunt copii care cresc impreuna cu un caine. Este o relatie speciala si pura, pentru ca se ataseaza unul de celalalt si devin adevarati prieteni. Familiile care au caine stiu foarte bine ca acesta este si el un membru al familiei. Un sufletel patruped.

Noi o avem pe Minnie de cand am ramas insarcinata. Ne-am dorit un caine pentru noi si pentru copilul pe care stiam ca il vom avea. A fost una din cele mai bune decizii din viata noastra. A creste cu un caine este ceva extraordinar pentru un copil. Ei se dezvolta si cresc impreuna. Nu exista nicio jucarie care sa capteze la fel de mult atentia copilului. Sau care sa il distreze atat de mult. Pe langa asta, cred ca prezenta cainelui intareste curajul si increderea unui copil. Iar cainii sunt niste fiinte atat de inteligente si de sensibile. Mi s-a parut incredibila reactia lui Minnie cand l-a vazut pe Sasha prima data. A inteles din prima ca el este acum centrul atentiei, ca este cel mai mic si trebuie sa il protejam. Este atat de energica in general dar in preajma lui devine ca o mamica. 

La inceput am avut si temeri legate de apropierea dintre ei doi. Sunt multe mituri false care circula si inainte de a lua orice decizie, este bine sa ne informam. Nu de alta, dar ar fi pacat sa privam copilul de o experienta atat de frumoasa ca cea petrecuta cu un catelus.

Minnie gura Sasha

Pentru a lamuri cateva dintre cele mai frecvente probleme ale convietuirii cu un caine, am facut un mic interviu cu Irina Alexandra Boariu – Doctor medic veterinar la cabinetul Magic Vet din Iasi.

1. Agresivitatea

Teama ca animalul de companie ar putea musca sau zgaria copilul este reala si ar trebui sa fie luata in considerare mereu. Din acest motiv, copii nu trebuie sa se joace cu animalul de companie decat sub supravegherea adultilor. Astfel, ambii participanti la joc, atat copilul cat si animalutul, sunt in siguranta. Noi suntem cei care raspundem pentru integritatea copilului nostru, dar si pentru cea a catelului sau pisicii, deci trebuie sa fim mereu cu ochii in patru pentru ca jocul lor sa nu devieze. Cu toate acestea, majoritatea animalelor de companie, fie ei caini sau pisici, tind sa devina foarte protectori cu micutul, deci nici urma de agresivitate din partea lor.

Din experienta noastra personala, Minnie (beagle-ul nostru) a inteles de la inceput ca avem un nou membru, unul mic de care ea trebuie sa aibe grija. Desi este super energica si neatenta, in preajma lui devine foarte foarte blanda. Se bucura mereu cand il vede si merge direct la el.

2. Teama de microbi 

In ceea ce priveste microbii pe care animalul i-ar putea transmite copilului, trebuie sa spun ca o bunica foarte iubitoare sau un strain care iti pupa copilul in parc, chiar si numai pe manute, reprezinta un pericol mult mai mare pentru acesta decat animalul. Un animal de companie deparazitat corect si frecvent si vaccinat este printre cele mai sigure “jucarii” pe care le poate avea copilul tau. Dimpotriva, studiile demonstreaza ca rezistenta la imbolnavire este mai crescuta in cazul copiilor care cresc cu un animal de companie. De asemenea, copiii care au crescut in preajma animalelor prezinta un risc cu pana la 20% mai mic de a dezvolta diverse alergii decat cei care nu au avut contact cu animalele. Prezenta cainelui sau a pisicii scade fantastic nivelul hormonilor de stres si influenteaza in mod pozitiv atat sanatatea fizica cat si cea emotionala a copilului.

Din start am daramat unul dintre cele mai frecvente mituri legate de convietuirea cu un animal de companie, caine sau pisica.

Am auzit la mai multe mamici care au caine in casa, ca imunitatea copilului este foarte ridicata si ca raceste foarte rar. Pe langa asta, oamenii care cresc cu un animalut sunt mult mai fericiti si mai relaxati.

3. Problema parului de animale

Parul care cade si formeaza un ghem in stomac, in plaman, creier sau mai stiu eu prin ce locuri este probabil unul dintre cele mai cunoscute si raspandite mituri legate de animalele de companie. Parul animalului nu reprezinta un pericol pentru copii, nu mai mult decat o reprezinta parul nostru. Chiar daca se intampla sa inghitim par, acesta se digera normal sau se elimina dupa ce parcurge tractul digestiv fara a crea probleme majore. Majoritatea bolilor parazitare pe care copilul le poate lua de la animal se transmit prin contactul cu fecalele si cred ca este evident ca trebuie sa impiedicam copilul sa ia contact cu acestea. Cea mai sigura metoda de preventie este deparazitarea frecvent a cainelui/pisicii si controlul veterinar periodic. Oricum, avand in vedere situatia cateilor comunitari din tara noastra, e lesne de inteles ca suntem toti in contact cu par de animale chiar fara a avea un animal de companie.

Atat Toxoplasmoza, cat si Hidatidoza (chistul hidatic) si alte boli care sunt folosite pe post de bau-bau pot fi contactate prin consumul de alimente nespalate sau incomplet procesate termic.

Asadar este imperios necesar sa avem grija de igiena noastra si a copilului, sa incercam spalarea frecventa a mainilor si a fructelor si legumelor.

Eu recunosc ca am avut un moment cand am fost ingrijorata pentru ca lui Minnie ii cadea parul destul de tare. Dar m-am relaxat atunci cand am aflat din surse sigure ca parul cainelui nu dauneaza cu nimic nimanui. Acum fiecare are acces liber la celalalt sa interactioneze si sa se joace.

Legat de alergii si astm: s-a dovedit ca bebelusii care traiesc cu doi sau mai multi caini in casa au dezvoltat mult mai putine sanse de a avea astm la un moment dat in viata lor.

Copiii care cresc cu caini in casa au o imunitate mai puternica si sunt protejati de astm, alergii si infectii.

Ca să fie clar: Principala cauza a astmului este FUMUL DE TIGARA DIN JUR! Adică fumatul pasiv.

Deci daca vrei ca copilul tau sa nu aiba astm, nu il tine in fum de tigara!

Iata si link-ul unde puteti afla mai multe despre acest studiu:

http://phdres.caregate.net/curriculum/pdf-files/JAMA288-963.pdf

Si alte link-uri foarte utile, din surse autorizate, unde puteti citi despre motivele reale care duc la diverse probleme de sanatate ale copiilor:
http://www.jacionline.org/article/S0091-6749(01)61002-9/abstract
https://www.ucsf.edu/news/2013/12/110746/research-shows-how-household-dogs-protect-against-asthma-and-infection

Am apelat la surse științifice serioase și la un specialist pentru a afla adevărul din spatele celor mai întâlnite mituri despre animalele de companie: agresivitatea câinilor, microbii și părul. Din informațiile adunate concluzia mea a fost că omul (ignoranta, lipsa de informare a omului) este un pericol mai mare pentru copii decât animalutele.

Sper ca aceste informatii sa fie utile cat mai multor parinti asa cum mi-au fost mie..