Just another WordPress site

Sans-serif

Aa

Serif

Aa

Font size

+ -

Line height

+ -
Light
Dark
Sepia

Alegerea unui scaun auto

Cred ca sunt o mama destul de relaxata. Il las pe Sasha sa umble peste tot, nu sunt obsedata de dezinfectat, nu il infofolesc niciodata etc. Vreau sa stie ca e liber si ca am incredere in el. Este fericit si sanatos iar asta imi ofera incredere ca deciziile pe care le iau sunt bune. Dar cand e vorba de un scaun auto sunt foarte atenta.

Aspectul care ma face sa fiu cea mai precauta si mai atenta este legat de siguranta auto. Nu sunt o panicata de fel, dar cand e vorba de mers cu masina am niste reguli foarte stricte. Sunt si eu sofer si vad in fiecare zi alti soferi care nu merg regulamentar, nu acorda prioritate. Multe accidente se petrec din vina celorlalti participanti la trafic.

La prima vedere un scaun auto pare doar un accesoriu in masina in care se aseaza copilul pentru ca e prea mic pentru a sta direct pe bancheta. In realitate, un scaun auto ii salveaza viata in caz de accident. Daaa, ne gandim mereu “Doamne fereste!” si nu traim cu teama, insa este obligatoriu sa ne gandim la siguranta copilului atunci cand ne urcam in masina. Indiferent ca e un drum de 3 km sau de 500 de kilometri, copilasul trebuie sa stea obligatoriu in scaunul auto corespunzator. Este responsabilitatea noastra!

Alegerea unui scaun auto foarte bun, sigur si confortabil a fost o actiune foarte importanta pentru noi. Am stat ore in sir si am citit articole si statistici, am vizionat filmulete cu teste si review-uri. Am facut o lista cu principalele lucruri pe care trebuie sa le avem in vedere cand vine vorba de scaune auto si siguranta.

scaun auto

Scaun auto pentru copii

Scaunele auto pentru copii se impart in functie de:

  • varsta (exista mai multe categorii)
  • greutate/inaltime
  • sistemul de prindere pe autovehicul- centura sau ISOFIX
  • pozitie – cu spatele la directia de mers (Rear Facing) sau cu fata la directia de mers (Forward Facing).

ISOFIX este abrevierea “International Standards Organisation FIX”. Este un standard european care reglementeaza instalarea scaunelor de masina cu scopul de a face pozitionarea acestuia cat mai simpla si rapida. Acest lucru se realizeaza prin existenta sistemului ISOFIX in cadrul masinii si a scaunului ce urmeaza a fi folosit, urmand o conectarea rapida a scaunului la punctele de ancorare prevazute pe bancheta masinii.

Nu este un sistem obligatoriu a fi implementat in constructia masinilor, desi modelele noi concepute dupa noiembrie 2012 includ sistem ISOFIX, la fel ca si orice masina construita dupa noiembrie 2014 (indiferent de marca si vechimea modelului).

Cel mai mare avantaj pe care sistemul ISOFIX il ofera este siguranta fixarii scaunului direct in caroseria masinii. Problema scaunelor cu centura este ca de foarte multe ori sunt instalate gresit. Instalarea corecta a scaunului de copil in masina este foarte importanta. Fiecare scaun vine cu instructiuni care trebuie citite si respectate cu exactitate.

Categoria de varsta a scaunului este foarte importanta atunci cand achizitionam un scaun auto. Un scaun care nu este ales intocmai dupa varsta, greutatea si inaltimea copilului poate fi la fel de rau ca lipsa unuia. Din pacate multe accidente se petrec pentru ca nu s-au luat toate masurile de precautie. Sunt reguli simple si importante pe care nu ar trebui sa le trecem cu vederea.

Orice scaun auto folosim, trebuie sa corespunda cu varsta si cu greutatea/inaltimea celui mic. Sunt scaune care sunt impartite pe varsta, pe greutate sau/si pe inaltime. Trebuie verificat intotdeauna. De exemplu daca capul copilului depaseste putin tetiera (spatiul destinat capului), este un semn clar ca scaunul este prea mic pentru el.

Scaunele auto au si termen de valabilitate. Asta inseamna ca ele expira la un moment dat. Au termen de valabilitate aproximativ 5-6 ani (depinde de scaun si de brand) din momentul in care incepe sa fie utilizat.

Un aspect foarte important pe care trebuie sa il avem in vedere este asezarea cu spatele la directia de mers cat mai mult timp posibil. Adica pana la cel putin 2 ani! Pentru mine asta a fost o prioritate atunci cand am ales scaunul auto pentru Sasha. Mai important decat ce brand este si ce sistem de prindere are, este sa fie asezat rear-facing cat mai mult timp. In caz de impact, aceasta pozitie este de 5 ori mai sigura decat cu fata la directia de mers.

In tarile nordice, unde stim deja ce nivel de dezvoltare exista, copiii sunt tinuti cu spatele la directia de mers pana la 4-5 ani. Acest aspect a dus la cel mai mic numar de accidente rutiere in care au avut de suferit copiii si cea mai mica rata de mortalitate din cauza accidentelor rutiere.

Nu imi place sa ma gandesc la tragedii dar aleg sa fiu precauta. Sa stiu ca totul este safe si sa fiu impacata cu alegerea mea.

Aceasta pozitie in care copilul sta cu spatele, are si cateva mituri care pot fi daramate usor daca ne gandim logic.

1. Plictiseală

Primul mit este faptul ca cel mic s-ar putea plictisi. De plictisit copiii se plictisesc rapid oricum. Poate sa fie si cu fata spre directia de mers. Dar din moment ce el nu a fost pus asa ca sa vada cum e, nu o sa ceara. E ca si cum noua ne-ar putea fi pofta de un aliment pe care nu l-am gustat niciodata. Plictiseala in masina apare la toti copiii si orice drum mai lung este insotit de opriri dese, cantat si povestit in masina, jucarii la indemana si alte solutii prin care putem face copilul sa se simta bine.

2. Spațiu

Al doilea mit legat de pozitia cu spatele la directia de mers este spatiul insuficient pentru picioare. Copiii stau in mod natural cu genunchii flexati. Este o postura relaxanta pentru ei. Si cand stau pe covor si se joaca, rareori tin picioarele perfect intinse. Deci spatiul alocat picioarelor poate fi limitat si in acelasi timp cel mic sa stea foarte confortabil pana la 3-4 ani.

In magazinele specializate se gasesc si oglinzi care se monteaza pe tetiera din dreptul scaunului auto. Astfel copilasul poate fi vazut foarte bine si de catre sofer. O oglinda e folositoare in situatiile cand este doar unul din parinti in masina.

Am cautat mult pana sa ne alegem scaunul potrivit. Sa fie cu prindere ISOFIX, sa fie de la 10 luni, sa fie rear facing pana la 4 ani, sa aibe si un material bun (mai putin sintetic)… intr-un final am gasit unul potrivit cerintelor noastre. A fost o investitie mare dar personal, nu vad ceva mai important ca asta.

Bibliografie:

http://www.rearfacing.co.uk/index.php

http://www.childcarseats.org.uk/types-of-seat/isofix-seats/

http://www.rearfacingdownunder.com/

http://survivinglifeinsweden.blogspot.ro/2011/03/swedish-parenting-rear-facing-until-you.html

Ce scaun auto aveți voi?

.