Just another WordPress site

Sans-serif

Aa

Serif

Aa

Font size

+ -

Line height

+ -
Light
Dark
Sepia

Parcuri pentru copii din Bucuresti

De cateva luni am descoperit si noi magia parcurilor si a locurilor de joaca in aer liber. Asta pentru ca pana atunci Sasha era prea mic sa se dea pe tobogan, leagan si alte minunatii.

Tin sa precizez ca noi mergem exclusiv la locuri de joaca in aer liber. Nu am descoperit niciun loc de joaca in interior care sa imi placa. Toate sunt o combinatie de zgomote obositoare, plasticuri, imbacseala si galagie. Imi place muzica si o consider benefica pentru orice om, dar undeva pe fundal, nu butzi-butzi in boxe. Nu vreau sa dau exemple aici, dar am fost intr-un loc de joaca dintr-un mall care era exact ca o discoteca pentru copii.

Sasha este foarte echilibrat, dar dupa 15 minute petrecute acolo devenise evident suprastimulat. Creierul lor e in dezvoltare acum si sunt destul de vulnerabili. Pe langa asta, nu suport mirosul din locurile inchise de joaca. Unde am fost noi, nu erau geamuri. Deci aerisire 0.  Oamenii se descalta acolo… era un amestec de miros de transpiratie si de plastic chimic de mi se facea rau. Ca sa nu mai zic ca orice incapere are nevoie de lumina naturala. Neoanele devin foarte obositoare pentru ochii.

Iar in Romania multi inca nu stiu ca principala cauza de viroze sunt virusii, care sunt foarte contagiosi. Altfel nu imi explic de ce erau atatia copii care tuseau si le curgeau mucii pe acolo.

Dar revenind la parcuri!

Un parc pentru copii trebuie sa fie SIGUR.  Adica sa ii asigure un spatiu in care sa se joace fara sa existe pericolul ca s-ar putea lovi.

Sunt unele parcuri pentru copii cu pietricele pe jos, cu mult fier, lanturi, scanduri de lemn iesite cu cuie la vedere si chestii din astea care pentru mine sunt horror. Stau atat de stresata incat dupa 20 de minute sunt epuizata. Iesitul in parc la joaca cu copilul trebuie sa fie placut si relaxant si pentru parinti. Si copilul se simte mai bine daca nu stai lipit de el sa fii pe faza daca cumva cade.

Investitia in parcurile pentru copii este destul de mica. Nici nu vreau sa ma gandesc unde se duc banii nostri pe care ii platim la stat.

Locul de joaca din Herastrau de la intrarea Aviatiorilor este de groaza. Leagane din alea vechi, fier ruginit, pietris ascutit si prafuit pe jos. Cand mergem in Herastrau prefer sa stam pe iarba si sa alerge Sasha pe acolo decat sa mergem la locul de joaca.

Cel mai mult imi place locul de joaca din parcul Otopeni si locul de joaca din parcul Kiseleff. O sa descriu mai mult parcul Kiseleff pentru ca in Otopeni nu ajunge toata lumea. Noi stam in zona dar fata de Bucuresti este destul de departe.

In parcul Kiseleff se poate intra pe mai multe parti: Aviatiorilor, soseaua Kiseleff, piata Victoriei. Locul de joaca este in mijlocul parcului deci nu se vede din strada. Mie imi convine ca este mascat de copaci, e cat de cat mai filtrat aerul.

Pe jos este cauciuc moale si foarte baby friendly – Playtop.

“Playtop Safer Surfacing este liderul european în suprafeţe
de joacă turnate. Suprafaţa este destinată să fie folosită
în zonele de joacă şi sub echipamente de joacă pentru
copii şi a fost proiectată să minimalizeze riscul de vătămare
pentru copiii care cad pe terenurile de joacă. Datorită
durabilităţii deosebite, Playtop s-a dovedit a fi o suprafaţă
versatilă pentru alei la golf şi în zone de joacă cu folosinţă multiplă”.

Nu exista nimic ascutit! Adica fiecare colt este usor rotunjit. Iar materialul folosit este lemnul, cel mai bun si sigur.

Totul este la nivelul lor. In alte parcuri ca sa urce pe tobogan, trebuia sa il ajut eu pentru ca scarile erau abrupte si cu spatii intre trepte. In locul de joaca din parcul Kiseleff, traseul de dat pe tobogan-urcat-dat pe tobogan poate sa il faca singur in siguranta. Asta e un maaare plus pentru copii mai mici, sub 2 ani.

Toate amenajarile sunt furnizate de HAGS – Sweden. Sunt cele mai bune, educative, distractive, sigure.

“At HAGS, we turn our theoretical knowledge about play, into exciting, attractive and fun environments for children and adults. We want our products to entice physical activity and contribute to our children’s physical wellbeing and social development. HAGS offers a wide range of swing sets, slides, play units,climbing units, spring toys and other playground equipment, distributed to destinations all over the world.”

 

De fiecare data cand mergem in parcul Kiseleff simt ca sunt intr-o tara care progreseaza, o tara cu oameni faini. Pentru ca este curat, este natura, este luminat si dupa ce se intuneca. Simt ca sunt intr-un loc unde copiii sunt respectati si sunt inclusi in societate ca orice alt adult.

Si cred ca pentru o tara mai buna trebuie sa facem mai multe pentru copii! Mai multa atentie, mai multa initiativa, mai multa empatie!

Voi ce parcuri preferati?

 

UNimini_2

 

 

 

IMG_15032015_174631

 

 

UNimini_4

 

 .