Just another WordPress site

Sans-serif

Aa

Serif

Aa

Font size

+ -

Line height

+ -
Light
Dark
Sepia

In sfarsit putem iesi si noi

Saptamana trecuta a fost ziua lui Florin si am sarbatorit-o in familie. Am fost intr-un loc foarte dragut aproape de casa noastra, care are si loc de joaca in aer liber. Copiii s-au jucat si afara dar si in interior unde se faceau niste ateliere de creatie foarte faine.

Si totul se desfasura asa de frumos incat mi-am dat seama ca ar trebui sa iesim mai des asa. Mai ales acum ca a venit frigul. Si mi-am dat seama ca noi nu am mai fost niciodata cu Sasha undeva inainte pentru ca peste tot se fuma. Iesitul asta la o limonada intr-un loc intim si dragut e chiar interesant. Mai ales cand exista si mancare buna si proaspata care poate fi servita copiilor.

Cat de firesc si de natural este sa poti merge la restaurant stiind ca nu se fumeaza acolo. Cat de NORMAL este sa ii respecti pe cei din jur. Sunt foarte toleranta in general dar nu suport oamenii care fumeaza in preajma nefumatorilor. Mai ales cand e vorba de copii. Mi se pare cea mai mare nesimtire si egoism. Sa iti scoti tigara si sa o aprinzi asa cu nonsalanta. Sa o fluturi pe la nasul celorlalti ca si cum doar placerea ta conteaza. O placere care de fapt este un tipar de control. Si tiparele de control ascund nesiguranta si dezechilibru. In fine… si eu am insecuritati dar macar nu le distrug altora sanatatea cu ele.

Am refuzat si refuz categoric sa intru cu copiii mei intr-un spatiu in care se fumeaza. Am fost invitati la evenimente gen zile de nastere sau botezuri unde efectiv nu am calcat inauntru pentru ca se fuma. Si nu ma intereseaza absolut deloc ce parere au avut ceilalti. Eu am fost cea surprinsa ca la evenimente cu copii se fumeaza.

Nu cred ca e cineva care nu stie ce inseamna fumatul pasiv. Eu cred ca multi oameni isi neaga importanta si gravitatea unor lucruri. “Ehhh hai ca nu e mare chestie..” sau “Lasa-l sa se obisnuiasca”.

Cu ce sa se obisnuiasca? :) Poate va alege sa ramana nefumator. Si e mare probabilitatea sa fie asa daca sunt si parintii nefumatori (adica normali). Nu prea avem scuze sa fim ignoranti. Mai ales cand e vorba de copiii nostri.

Am fost la celebra expozitie “The human body” si erau expusi unul langa celalalt – plamani de om fumator si plamani de om nefumator. Plamani adevarati! Diferenta enorma, plamanii de om fumator erau negri negri de tot. Si fumatul pasiv e cel putin la fel de nociv. Adica ce inhaleaza copiii nostri atunci cand se fumeaza in preajma lor.

Legea care interzice fumatul in spatiile publice trebuia sa se dea cu mult timp in urma. Cu multi ani in urma. Pentru ca e ceva atat de firesc si pare atat de logic. Nu mai zic ca copiii ar trebui sa vada ca adultii se pot simti bine si relaxa si fara substante (tutun, alcool).

Momentan ma bucur ca putem iesi la un suc si o supa nefacuta de mine (ahh si ce bine e din cand in cand!). Si cred in puterea exemplului mai mult ca in orice alta explicatie.

img_3482